Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Članovi Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope posjetili Savez nacionalnih manjina Republike Srpske

24.04.2023.Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover, Zoran Mitrovski, predsjednik KD Makedonaca „Vardar“ i Mladen Lunić, predsjednik Udruženja Slovenaca „Triglav“ Banja Luka održali su danas, 24. aprila 2023. u prostorijama Saveza sastanak  sa delegacijom Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope (AC-FCNM).


Na sastanku je razmatran Peti izvještaj o zakonodavnim i drugim mjerama na sprovođenju načela utvrđenih u Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina a koji se odnosi na period 2016-2020 godina. Navedeni Izvještaj  BiH je usvojila i dostavila Savjetu Evrope  2020. godine.

Delegaciju Savjetodavnog komiteta činili su Aleksandra Kastro iz Portugala, Klaus Pojer iz Austrije i Ben Friman, predstavnik Sekretarijata Okvirne konvencije.

Predstavnike Savjeta Evrope je, prije svega, interesovalo sa kojim problemima i izazovima se svaka od manjina u Republici Srpskoj  susreće, naročito u oblasti obrazovanja, finansiranja aktivnosti i projekata nacionalnih manjina, zastupljenosti u medijima, odnosa sa konstitutivnim narodima i dr. Takođe, bilo je riječi i o institucionalnom i zaknodavnom okviru za djelovanje nacionalnih manjina, organizovanju i primjeni prava u praksi, a članovi komiteta su informisani i o radu udruženja. 


Nakon završetka posjete relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH i lokalnom nivou, kao i nevladnim organizacijama koje se bave pitanjima nacionalnih manjina, delegacija Savjetodavnog komiteta će na osnovu prikupljenih informacija sačiniti mišljenje i preporuke koje će biti dostavljene organima  vlasti u BiH.

M. K.