Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Crnogorci > O nama

O nama

Istorija Crne Gore i Bosne i Hercegovine isprepliće se kroz minule vjekove, u kojima su prostori ove dvije države, i naroda koji ih nastanjuju, bili uokvireni zajedničkim granicama. To je i prirodno s obzirom na to da je riječ o današnjim susjedima. Od najstarijih vremena stanovnici tih krajeva dijelili su istu sudbinu pod rimskim, srednjovjekovnim i osmanskim vladarima.

Kada su 1918. godine Crna Gora i Bosna i Hercegovina ušle u sastav Kraljevine SHS njihova istorija i veze postale su još tješnje.

Ipak, najveći broj Crnogoraca u BiH je došao u vrijeme bivše SFRJ. U potrazi za obrazovanjem, radom i boljim materijalnim uslovima života, Crnogorci su se naselili u istočnim djelovima BiH (Trebinje, Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje, Foča i Čajniče), ali i velikim gradskim centrima (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar i drugi gradovi).

Izvor: "Upoznajmo se! Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini", Leonard Valenta, Priručnik o kulturi, baštini i tradiciji nacionalnih manjina u BiH, OSCE BiH, 2009. godine


  • Crna Gora