Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Poljaci > O nama

O nama

Poljaci su počeli da naseljavaju BiH u vrijeme austrougarske vladavine. Došli su iz Galicije, i to su uglavnom bili zemljoradnicim koji su naselili ravničarske krajeve Bosanske Krajine i Posavine. Naselili su krajeve oko Dervente, Prnjavora, Bosanske Gradiške, Banje Luke, Bosanskog Novog i Prijedora. Prema popisu stanovništva iz 1910. godine u BiH je živjelo 10.975 Poljaka, koji su bili organizovani u 12 svojih zemljoradničkih kolonija. Austrougarske vlasti su 1912. godine zabilježile da u prnjavorskom kraju postoje „čisto poljska sela“, nabrajajući sela Novi Martinac, Gumjera, Grabašnica, Rakovac, Kunova, Devetina, Gajevi, Stara Dubrava i Kokorski Lug. Oko Bosanske Gradiške takva sela su bila Miljevačka Kozara, Čelinovac, Bakinci Donji i Bakinci Gornji. Do 1930. godine taj broj se popeo na 30.000 poljskih doseljenika. Uz poljoprivredu, Poljaci su se bavili i pčelarstvom. U prnjavorskom selu Šibovska porodice Pincuk i Žiževski imale su po 150 do 200 košnica.

Tokom Drugog svjetskog rata Poljaci su aktivno učestvovali u antifašističkom pokretu, pridruživši se partizanskim jedinicama. Čak su imali i svoj Poljski (peti) bataljon, u sastavu 14. srednjobosanske brigade i borili su se protiv fašista na prostorima između Teslića, Žepča, Zavidovića i Zenice.

Nakon rata, poljska vlada je pozvala sve Poljake koji su se nalazili izvan Poljske na povratak u otadžbinu. Poljaci su, na svom kongresu 1945. godine, donijeli odluku da se vrate u svoju otadžbinu i o tome izvjestili i jugoslovenske i poljske vlasti. Uz dozvolu obiju strana, Poljaci su odredili Donju Šlesku za mjesto svoga povratka u Poljsku. međutim, jugoslovenske vlasti nisu željelje da isplate naknadu Poljacima za imovinu koju su ostavljali. Čak su tražili da im Poljska plati za svu stoku koju su Poljaci sa sobom odvodili, što je Poljacima, nakon nekoliko decenija života i rada u BiH, teško pao. Uslijedila su velika iseljavanja Poljaka.

Danas je teško utvrditi koliko pripadnika poljske nacionalne manjine živi u Republici Srpskoj. U Banjoj Luci postoji i djeluje Udruženje Poljaka, osnovano 2002. godine, čiji je glavni zadatak očuvanje i njegovanje kulture i običaja.

Izvor: "Upoznajmo se! Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini", Leonard Valenta, Priručnik o kulturi, baštini i tradiciji nacionalnih manjina u BiH, OSCE BiH, 2009. godine


 

KORISNI LINKOVI:

www.poland.gov.pl
Informativni portal o Poljskoj

www.msz.gov.pl
Ministarstvo vanjskih poslova Poljske

www.polskanawakacjach.pl
turistički portal Poljske

www.balkany.eu
stranica Poljaci na Balkanu

www.poloniusz.org
Poljaci u Beogradu

www.ptk-zagreb.hr
Poljaci u Zagrebu


  • O Poljskoj
  • Mapa Poljske / Mapa Polski
  • Ambasada