Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

U Slovačkoj evangelističkoj crkvi obavljeno bogosluženje i uručeni paketići

17.12.2018.

Izvor: SRNA i portal "Bijeljina danas"


U Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Bijeljini danas (16. 12.) je obavljeno božićno bogosluženje i uručeni novogodišnji paketići najmlađim članovima Udruženja Slovaka Semberije "Juraj Janošik". 

Predsjednik Udruženja Danijel Štefek rekao je novinarima da su Slovaci došli u Bijeljinu prije više od 130 godina i da u gradu trenutno živi oko 80 pripadnika slovačke nacionalne manjine. "Zahvaljujući Udruženju, koje je osnovano 2006. godine, uspijevamo da organizujemo kulturne manifestacije i da na taj način otrgnemo od zaborava našu tradiciju, kulturu i običaje", rekao je Štefek. 

On je podsjetio da molitveni dom Slovačke evangelističke crkve u Bijeljini postoji od 1963. godine, ali da je prije devet godina, zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave, izgrađena nova crkva. 

Štefek kaže da Udruženje Slovaka u Bijeljini ima dobru saradnju i česte kontakte sa slovačkim udruženjima iz Šida, Erdevika, Bingule i drugih mjesta u Srbiji u kojima žive Slovaci. 

On je proteklu godinu ocijenio veoma uspješnom i dodao da činjenica da porodice Slovaka u Bijeljini imaju oko 20 mladih potomaka garantuje njihov opstanak u ovom gradu. "Radimo mnogo, a treba još više kako bismo ovdje očuvali kulturu i tradiciju Slovaka", rekao je Štefek, podjećajući da Udruženje putem različitih projekata to i čini, posebno kada su u pitanju mladi. Ana Petrović, svešteno lice, rekla je novinarima da su susreti Slovaka redovni, bar jednom mjesečno. Ona je rekla da je sada za Slovake period adventa, a da su danas imali priliku da se nakon bogosluženja i pričeste.

(link)