Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Nijemci > O nama > Njemačka

Njemačka

Savezna Republika Njemačka (Bundesrepublik Deutschland) je jedna od vodećih svjetskih industrijskih zemalja koja se nalazi u centralnoj Evropi. Na sjeveru izlazi na Sjeverno i Baltičko more. Graniči sa Danskom na sjeveru, Austrijom i Švajcarskom na jugu, Francuskom, Holandijom, Belgijom i Luksemburgom na zapadu i Poljskom i Češkom na istoku. Članica je ujedinjenih naroda NATO-a i država G8, kao i jedan od osnivača EU.

Najveći i glavni grad je Berlin. Njemačka je podijeljena u 16 država (republika) koje u Njemačkoj nazivaju Bundesländer, koje su podijeljene u 439 distrikta i gradova. Među prvim zemljama je u svijetu po obrazovanju, tehnološkom razvoju i privrednoj proizvodnji. Njemačka je mnogo doprinijela svjetskoj kulturi. U Njemačkoj su rođeni kompozitori: Betoven, Bah, Brams, Wagner; pjesnici: Gete, Šiler; filozofi: Kant, Hegen, Marks, Niče; te naučnici: Ajnštajn, Born, Plank.

Njemački jezik, koji se sastoji od nekoliko velikih dijalekata, u 19. vijeku je bio jezik komunikacije u srednjoj, istočnoj i sjevernoj Evropa, a i danas se uči širom svijeta kao jedan od najvažnijih jezika

Njemačka se proteže od visokih planina Alpa (najviša tačka Cugšpic 2.962 m) na jugu do obala Sjevernog i Baltičkog mora na sjeveru. Između njih, u centalnom dijelu nalaze se planine umjerenih visina, dok su na sjeveru preovlađujuća niska polja (najniža tačka je Neuendorfer/Wilstermarsch na -3.54 m). Kroz Njemačku teku neke od najvećih rijeka: Rajna, Dunav i Elba.