Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Česi > O nama > Češka Republika

češka Republika

     Češki narod je imao burnu prošlost, ali je sačuvao svoj nacionalni identitet i slovenski duh iako je bio pod stalnim pritiskom neslovenskih, ali i slovenskih naroda. Seoba iz prve postojbine krenula je već u petom vijeku i trajala je punih 200 godina. Naselili su se u centralnoj Evropi na obalama Vltave i Labe.

     Poznatiji i uspješniji period kreće od 9. vijeka u eri početka kršćanstva koja su počeli širiti braća Ćirilo i Metodije na staroslovenskom jeziku i uvoditi pismo glagoljicu.To je vrijeme rođenja Praga, kao glavnog grada jedne države koja se samostalno formirala. Češki kralj Pžemisl podigao je utvrđenje na obalama Vltave, na prostoru današnjeg Praga i nazvao g Višegrad. I danas se on uzdiže iznad Vltave. Najuspješniji period prošlosti češke države bio je za vrijeme vladavine kralja Karla IV koji je krunisan u Rimu i imenovan za vladara Češke i velikog dijela Poljske i Njemačke, kao i vođu zapadnog kršćanstva Za vrijeme njegove vladavine Češka dpživljava najveći preporod i biva raskršće između istoka i zapada, sjevera i juga Evrope. Godine 1348. osniva Univerzitet, jedan od tri tada postojeća univerziteta. On se i danas naziva “Karlov univerzitet”. Donio je niz reformi koje su doprinijele procvatu glavnog grada, ali i cijele Češke. Češka republika se nalazi u centralnom dijelu Evrope i sa Poljskom je najzapadnija slovenska zemlja. Ima 10.300.000 stanovnika sa tendencijom smanjivanja broja stanovnika, tako da se danas rađa upola manje Čeha nego prije 20 godina. Prosječni vijek života je 78,5 godina za žene i 72,2 godine za muškarce. Nezaposlenih je vrlo malo, tako da se već osjeća nedostatak radne snage.

    Glavni grad je Prag (izvorno Praha) koji ima 1.200.000 stanovnika, i svaki deseti Čeh živi u Pragu. Ostali poznatiji gradovi su Brno, Ostrava, Hradec Kralove Plzenj, Karlove Vary, Liberec, Češke Budejovice i drugi. Češka republika je članica Evropske unije i ima udruženja Čeha u više od 40 zemalja širom svijeta, najviše u SAD, Kanadi, Austriji i nizu drugih zemalja. Posebno je poznata po proizvodnji automobila “Škoda”, “Tatra”, piva ( najveće pivopije u svijetu ), filmskoj in ( više dobitnika “Oskara” ), sistemu obrazovanja, književnosti, muzici, industriji (nekad najrazvijenija industrija u svijetu ).