Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Slovaci > O nama > O Slovačoj

O Slovačoj

  Republika Slovačka (na slovačkom: Slovensko) je država u Srednjoj Evropi, koja graniči s Češkom na severozapadu, Poljskom na severu, Ukrajinom na istoku, Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu.
 
 ISTORIJA

Slovaci su se u 5. veku naselili na današnjem području Slovačke. U 7. veku Slovačka je bila središnji dio Samovog carstva. Praslovačka država 9. veka, poznata kao Velika Moravska, primila je Ćirila i Metoda, te se proširila pod kraljem Svatoplukom. Slovačka je u 11. veku postala deo mađarskog kraljevstva, te je ostala u Mađarskoj, a kasnije u Austro-Ugarskoj, do 1918. godine. Tada se Slovačka ujedinila s Češkom i susjednom Moravskom, pa je stvorena Čehoslovačka. Nakon što je Miinchenski sporazum 1938. godine ukinuo Čehoslovačku, Slovačka je postala zasebna republika pod kontrolom Trećeg Reicha. Nakon 2. sv. rata opet je stvorena Čehoslovačka, koja je bila pod vlašću Sovjetskog Saveza od 1945. nadalje. Kad je 1989. pala komunistička vlast, došla je Baršunasta revolucija, čime su stvorene dvije države - Slovačka i Češka su se razdvojile 1. siječnja 1993. Slovačka je postala članica Evropske Unije u maju 2004. godine.


POLITIKA

Slovački šef države je predsjednik, koji se bira na izravnim opštim izborima svakih pet godina. Veći deo izvršne vlasti ima predsednik vlade, koji je obično vođa najveće stranke ili većinske koalicije u parlamentu. Imenuje ga predsednik. Ministre imenuje predsednik na predlog predsednika vlade.
Najviše zakonodavno telo Slovačke je jednodomni parlament, Državno veće Republike Slovačke (Narodna Rada Slovenske] Republikv), sa 150 zastupnika. Zastupnici se biraju svake četiri godine proporcionalnom metodom. Najviše sudsko telo Slovačke je Ustavni sud (Ustavny sud), koji presuđuje ustavna pitanja. 13 članova ovog suda imenuje predsednik na osnovu spiska kandidata koje predlaže parlament.


GEOGRAFIJA

Slovačka je delomično planinska zemlja. Karpati se protežu preko većeg dela severa zemlje. U slovačke Karpate spadaju i Tatre, planine koje su popularno odredište za skijanje. Na njima je i najviši vrh Slovačke, Gerlachovsky štit (2.655 m). Nizine se mogu naći na jugozapadu (uz Dunav) i jugoistoku zemlje. Osim Dunava, glavne slovačke reke su Vah i Hron.
Slovačka ima umerenu klimu, sa svežim letima i hladnim, vlažnim zimama.


PRIVREDA

Slovačka je pri kraju tranzicije iz planske ekonomije u moderno tržišno gospodarstvo. Dzurindina vlada postigla je napredak 2001. godine u pogledu stabilizacije makroekonomije i strukturne reforme. Glavne privatizacije su obavljene, sektor bankarstva je gotovo posve u vlasništvu stranaca. Sve je više inozemnih investicija. Slovačka je privreda 2000. godine premašila očekivanja unatoč recesiji na ključnim izvoznim tržištima. Buđenje domaće potražnje u 2002. godini, delomično zbog porasta stvarnih plata, nadoknadilo je sve sporiji rast izvoza, pa je privreda dosegla najvišu tačku još od 1998. godine. Solidna domaća potražnja potakla je privredni rast od 4,4% u 2002. godini. Zbog velikog rasta izvoza, privreda je u 2003. godini porasla za 4,2%. Nezaposlenost, koja je znosila 19,8% krajem 2001. godine, znatno se smanjila u 2003.