Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Slovenci > O nama > Slovenački jezik

Dodatna nastava slovenačkog jezika

Krajem septembra 1998. godine su članovi našeg udruženja, na podsticaj Ministarstva za školstvo i sport Republike Slovenije, otvorili dodatnu nastavu slovenačkog jezika i kulture u Banjaluci. Tada se, u improvizovanoj učionici Policijske škole u banjalučkom naselju Rosulje okupilo 8 učenika, željnih učenja jezika svojih predaka.

Broj učenika se povećavao iz godine u godinu, tako da se posljednje tri godine prve subote septembra upisuje približno 40 učenika. Jedan od razloga tome je bio profesor Mario Sladoljev-Jolič, koji bio je učitelj slovenačkog jezika od nastanka škole. Školske 2009/2010. godine je učitelj Mario otišao u zasluženu penziju, a na njegovo mjesto došao je g. Darko Mijatović, dugogodišnji član našeg Udruženja.

Uslovi za subotnju nastavu slovenačkog jezika su veoma dobri, posebno od kada je organizovana u Klubu nacionalnih manjina u Banjaluci (ul. Cara Lazara 20). Od ove godine se nastava održava na još jednoj lokaciji - u Osnovnoj školi "Holandija" u Slatini.
U Banjaluci su učenici podijeljeni u tri grupe - grupa najmlađih polaznika (do 8 godina) te početna i napredna grupa stariijh polaznika. U Slatini imamo dvije grupe - početnu i naprednu.
 
Da djeca sa zadovoljstvom uče slovenački jezik potvrđuje i podatak da je u ovogodišnjoj grupi naprednih učenika nekoliko njih koji nastavu posjećuju 5 ili 6 godina, a imamo i dva učenika koja su s nama od samog početka – od 1998. godine. Učenici redovno nastupaju na priredbama i proslavama koje organizuje udruženje Triglav, a učestvuju i na društvenim susretima i kulturnim praznicima. Posebno mjesto među tim priredbama imaju tradicionalni Susreti učenika dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture iz čitave Bosne i Hercegovine.
 
U proteklih 10 godina su polaznici banjalučke dodatne nastave slovenačkog jezika redovno bili učesnici kampova i ljetnih i zimskih škola slovenačkog jezika, čiji organizatori su Ministarstvo za školstvo i sport Republike Slovenije, Filozofski fakultet u Ljubljani i Kopru, te Svjetski Slovenački Kongres. Ponosni smo i na nastupe hora Mladi Jenkovci, čiji članovi su upravo učenici škole dodatne nastave. Moramo pohvaliti i naše učenike koji su uspješno nastavili studij na nekom od fakulteta u Sloveniji.

Najvažnije od svega je da su banjalučki učenici dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture vesela, vedra i društvena djeca i da su zahvaljujući tim osobinama bili gosti raznih proslava, društvenih i kumturnih susreta u BiH i Sloveniji. Zato nije samo fraza da i naša dodatna nastava, koja od samog početka djeluje u sastavu Udruženja Slovenaca Republike Srpske Triglav, doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta i kulturne tradicije domovine svojih korjena – prelijepe Slovenije.