Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Slovenci

Udruženje Slovenaca RS

 

 

Banjalučki Slovenci su se 1997. godine udružili i formirali Savez Slovenaca, koji danas nosi naziv Udruženje Slovenca Republike Srpske "Triglav", Banjaluka. Udruženje je od 1998. godine registrovano kao nevladina, neprofitabilna organizacija, s ciljem okupljanja Slovenaca i njihovih potomaka koji žive na području Banjaluke i okoline, kako bi im pomoglo pri rješavanju egzistencijalnih pitanja.

Vremenom su se ciljevi Udruženja promijenili, tako da je njegova današnja uloga očuvanje i poštovanje prava i interesa Slovenaca kao manjine na našem području, očuvanje identiteta i nacionalne svijesti, podsticanje saradnje sa Republikom Slovenijom na kulturnom, umjetničkom i sportskom području, te povezivanje slovenačkih udruženja iz čitavog svijeta.
Udruženje Slovenaca je u proteklih 13 godina postalo aktivno na mnogim poljima, prije svega se iskazalo na području kulture. U tom vremenu se u njega uključivalo sve više Slovenaca, tako da danas broj članova prelazi 1400. Od aprila 2004. godine Udruženje djeluje u prostorijama Kluba nacionalnih manjina, u Ulici Cara Lazara 20. Predsjednica društva je gospođa Marija Grbić.

Ponosni smo na to da smo najaktivnije i najbrojnije manjinsko udruženje u Republici Srpskoj. Najviše pažnje posvećujemo očuvanju slovenačkog jezika, kulture i običaja. Zato organizujemo mnoge aktivnosti, kao što su dodatna nastava slovenačkog jezika za mlađe i starije članove, dva hora - mješoviti hor Davorin Jenko i dječiji hor Mladi Jenkovci, instrumentalna grupa Trio Fantastico. Pored toga, imamo svoju biblioteku, koja broji preko 2500 knjiga. Redovno izdajemo bilten, a svoje članke objavljujemo i u Biltenu nacionalnih manjina.
 
Od januara 2010. je naše udruženje član Saveza slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini "Evropa zdaj".

Udruženje organizuje priredbe i manifestacije kao što su Prešernovi dani, Slovenačke večeri, Martinovanje, Kurentovanje… Često gostimo umjetnike iz Slovenije: pjesnike, književnike, slikare, muzičare, horove i aktivno se uključujemo u javne događaje u Banjaluci i Sloveniji. Naši članovi, učenici i članovi hora su bili i još uvijek su redovni gosti događaja i priredbi po Sloveniji, Bosni i Hercegovini i drugim državama regiona, gdje nas uspješno predstavljaju i na taj način ostvaruju dragocjene kontakte.
 
Veoma smo ponosni na velik broj prijatelja i saradnika koji su nam pomagali u dosadašnjem djelovanju i bez kojih naše Udruženje ne bi bilo ovako uspješno.O Udruženju...