Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Udruženje Slovenca "Triglav": APRIL U NOVOM MESTU

12.04.2013.


Grad Novo Mesto 7. aprila ove godine proslavlja 648. godišnjicu svoga nastanka. Tim povodom gradska uprava  tradicionalno organizuje niz kulturnih, sportskih i drugih događaja koji traju cijeli mjesec. Centralni događaj je 8. aprila u Kulturnom centru Janeza Trdine na kojem će se dodijeliti opštinske nagrade i priznanja. Na poziv gđe Branke Bukovec iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo Mesto, članovi IO Udruženja Slovenaca „Triglav“, posjetili su Novo Mesto i prisustvovali  dešavanjima organizovanim tim povodom, kao što je odlično organizovana saobraćajno – preventivna akcija pod nazivom „Da se ne dogodi“. Manifestacija se održala 6. aprila, na Novom trgu, u organizaciji Društva za veću sigurnost u saobraćaju i prije svega bila  je  namjenjena osnovcima i srednjoškolcima. Posjetioci su ovom prilikom pored niza preventivnih animacija mogli da posmatraju rekonstrukciju saobraćajne nesreće sa simulacijom sudara putničkog automobila i motora i teško povrijeđenim vozačima. Prikazan je cijeli tok akcije, od dolaska na mjesto nesreće, poziva na broj 112, pa do intervencija timova hitne pomoći, vatrogasaca, policije i na kraju vučnih vozila. Manifestaciju je posjetio predsjednik Republike Borut Pahor, a predstavnici Triglava imali su kratak i srdačan susret sa gradonačelnikom Novog Mesta g. Alojizijem Muhičem.
Poslije podne članovi IO posjetili su muzej s kozolcima, na otvorenom, u Šentrupertu. Budući da su kozolci slovenska arhitekturna svojevrsnost, oni kao takvi predstavljaju kulturno nasljeđe od nacionalnog značaja. Zahvaljujući stručnom vođstvu kustosa i etnologa, gđe. Alenke Lamovšek, posjetioci muzeja mogu se upoznati sa nastankom i razvojem objekata za sušenje, načinom gradnje, vrstama materijala i mnogim drugim detaljima. Naročito su interesantne priče i dogodovštine vezane za kozolce i njihove vlasnike i graditelje.
Organizovana je također posjeta vinariji Martinčič iz Šentjerneja, gdje se mogao vidjeti savremen način proizvodnje vina i sadnica vinove loze, u ovoj velikoj vinariji, iza čijeg uspijeh stoji rad porodice Martinčić.
Bez obzira na hladno i kišno vrijeme, posjeta  Novom Mestu uvijek ostaje u lijepom sjećanju prije svega zahvaljujući gostoljubivosti  gđe Branke Bukovec.

Mladen Lunić – Marija Petković