Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov posjetio Banjaluku

06.10.2012.


U dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, 5. oktobra posjetio je Banjaluku, gdje se sastao sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine RS, Igorom Radojičićem, kao i sa predstavnicima Saveza nacionalnih manjina RS i članovima Udruženja Makedonaca RS.
Ivanov i Dodik su zaključili da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju, ocenivši da je učešće kompanije „Granit“ iz Skoplja u izgradnji autoputa u Srpskoj dobar početak te saradnje.
Dodik je upoznao predsjednika Ivanova o planiranim investicionim projektima i pozvao kompanije iz Makedonije da učestvuju u tim projektima.
Predsjednik Republike Srpske upoznao je predsjednika Makedonije sa političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i BiH. On je naglasio da Srpska njeguje prijateljske odnose sa Makedonijom, a tokom susreta razmenjena su mišljenja i o situaciji u regionu.
Predsjednik Makedonije ukazao je na potrebu potpisivanja dogovora o dvojnom oporezivanju sa BiH. Ivanov je ocenio da će infrastrukturna i energetska povezanost i evroatlantske integracije doneti trajnu stabilnost i prosperitet regionu Balkana.
Predsjednik Ivanov se u Banjaluci sastao i sa predstavnicima Saveza nacionalnih manjina i članovima Udruženja Makedonaca RS, što je ujedno i prva posjeta jednog predsjednika neke matične zemlje nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Srpske. Ivanov je istakao da ga raduje što među njima vidi puno uspješnih ljudi koji su lojalni državi u kojoj žive i istovremeno njeguju veze sa svojom matičnom zemljom. – U prošlosti smo živjeli zajedno i očekujemo da nas budućnost ponovo ujedini. Zato toliko pažnje posvećujemo Evropi – rekao je predsjednik Ivanov.


Makedonski predsjednik najavio je da će preko programa i projekata ministarstva obrazovanja i kulture pomagati makedonska udruženja.
Dimitrije Trifunovski, predsjednik Udruženja Makedonaca RS, upoznao je Ivanova sa njihovim aktivnostima i manifestacijama kojima se trude da sačuvaju matičnu kulturu i običaje. Makedoncima u Republici Srpskoj nedostaje bolja podrška od Republike Makedonije – istakao je Trifunovski.

Foto: Aleksandar Kovačeski
Izvor: pressrs.ba / president.mk
Daniel Grujić