Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Otvorena izložba fotografija "Skoplje u našim očima"

19.09.2011.

Za ovu priliku brat i ja izdvojili smo 40 fotografija. Na njima su oni momenti koji su nas estetski privukli: Gradski park, rijeka Vardar, kej, Kameni most, Stara čaršija, Ploštad - kazao je Grujić


"Skopje vo našite oči" zvaničan je naziv izložbe fotografija autora Daniela Grujića, koja je u četvrtak naveče otvorena u prostorijama Kluba nacionalnih manjina u Banjoj Luci.

Pričajući o fotografijama koje je autor načinio zajedno s mlađim bratom, Nikolom Stefanovskim, Grujić ističe da je svaki uradak priča za sebe, a opet, sve fotografije u cjelini prikazuju Skoplje viđeno njihovim očima.

- Za ovu priliku izdvojili smo 40 fotografija. Na njima su oni momenti koji su nas estetski privukli, kao što je gradski park, kej, rijeka Vardar, Kameni most, Stara čaršija, Ploštad - naveo je Grujić.

Autor je po struci diplomirani geograf i turizmolog, a fotografijom se bavi desetak godina. Ovo je prva njegova izložba, a nastala je u jesen 2009. godine. Sve fotografije načinjene su tokom autorovog boravka u Skoplju.

- Brat i ja inače voimo da fotografišemo, posebno kada smo zajedno. Kada se sretnemo, provodimo vrijeme šetajući gradom, bilježeći neke posebne momente. Imali smo 105 fotografija, ali za ovu priliku izdvojili smo 40. Bilo je teško napraviti izbor, jer svaku našu fotografiju posebno doživljavamo - ističe Grujić.

Motiv izložbe bila je proslava 20 godina nezavisnosti Makedonije. Svesrdnu podrušku postavljanju izložbe pružilo je Udruženje Makedonaca grada Banja Luka, u čijem članstvu je i Grujić.

- Što sam udaljeniji od Skoplja, moja ljubav prema njemu sve je veća. U Banjoj Luci sam tek godinu dana i ona je moj tip grada. Ranije sam živio u Nišu i Vranju. Žao mi je što na izložbi nije mogao biti i moj brat, jer je ovdje izdvojeno njegovih 19 fotografija - rekao je Grujić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni članovi Udruženja Makedonaca u Banjoj Luci, koji nisu krili ushićenje i divljenje fotografijama koje su kod pojedinaca pobudile nostalgična sjećanja i žudnju.

 

Izvor: Dnevne novine FOKUS
www.fokus.ba