Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Otvorena izložba akademske slikarke Sonje Spiroske - Ostojić

18.06.2011.

Oslikana toplina rodne Makedonije. Samostalna izložba crteža "Pokret"


U Narodnoj biblioteci RS u Banjoj Luci nedavno je otvorena izložba  crteža akademske slikarke Sonje Spiroske – Ostojić, članice Udruženja Makedonaca Banje Luke, pod nazivom "POKRET.".

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković, opisujući biografski opus Spiroske, istakao je da se ona 2005. godine jasno deklarisala kao umjetnik koji njeguje intimizam trenutka, uz sve njegove pojavnosti i na taj način uspjela je publiku da uvede u vlastiti svijet lirskog života.

- Izložbom aktova „I bi svjetlost...“, Sonja Spiroska je zavirila u metafizičke i najintimnije trenutke savremene Eve, uvodeći nas u svojevrsni povlašteni prostor, rezervisan samo za one koji u tišini njenog stvaralaštva osjećaju toplinu rodne Makedonije. U novom ciklusu slika i crteža Sonja se posvetila zoomorfnom motivu i odabrala ptice, da kroz formu njihove ambivalentne prirode ovaploti ideju o mogućnosti prevođenja u likovni jezik principa „mira kao stvarnosti kazivanja“. Umjetnica se primarno deklariše kao kolorista, gdje u rješavanju nekih čisto tehničkih pitanja ostaje dosljedna snazi koju boja nosi u svim svojim modalitetima, a formu često podređuje ovom kazivanju, gdje joj ptičiji svijet jednostavno služi kao dobra potka da svoj urođeni intimizam promoviše u jednom spontanom maniru, u kojem ostaje vijerna svom rukopisu, ne podređujući ga savremenim likovnim trendovima. U velikom broju crteža i slika rađenih kombinovanom tehnikom, Sonja Spiroska kazuje i svoj mir i nespokoj – istakao je Vidaković.

U svojoj kritici Vidaković ističe da je njena slika svijeta i slika sanjara i slika mornara koji plovi praćen burom. Zov života ona umjetničkom rukom prevodi u muk, pa i njene ptice su u tišini suočene sa sobom i svijetom u kojem jesu.

Sonja Spiroska - Ostojić u svom uzbudljivom i bogatom umjetničkom i pedagoškom iskustvu ostaje priklonjena klasičnom umjetničkom govoru.
Ona je sentimentalno angažovana, jasna, iskrena, optimistična i takve karakteristike krasi i njeno djelo.

Tokom izložbe prisutnima se obratila i direktorica Narodne biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović.

(Fokus)