Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Deveto regionalno takmičenje učenika osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika o poznavanju nacionalnih manjina u BiH – „„Upoznajmo se“ – Nacionalne manjine u BiH“ Bijeljina, 12. 02. 2019.

18.02.2019.

Centar za kulturu Semberije u Bijeljini bio je domaćin ovogodišnjeg „Devetog regionalnog takmičenja učenika osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika o poznavanju nacionalnih manjina u BiH – „Upoznajmo se!“, a koje je održano u utorak, 12. 02. 2019. godine.


Svečanom otvaranju prisustvovali su: Igor Kotjelnikov ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, predstavnici Ambasade Slovenije u BiH, predstavnici Opštine Prnjavor i Grada Prijedora zajedno sa učenicima i nastavnicima njihovih osnovnih škola, Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske te brojni predstavnici medija i drugi gosti.

U ime Grada - domaćina ovogodišnjeg takmičenja, prisutnim gostima se obratio Mile Pejčić, šef Kabineta gradonačelnika Bijeljine koji je napomenuo da je takmičenje je još jedan pokazatelj da je Bijeljina primjer tolarantne sredine, te da različitosti uvijek treba da budu nešto što nas spaja, a ne razdvaja, da tražimo u njima bogatstvo i njegujemo kod naše djece toleranciju i dobrotu, kao snagu i mudrost za bolju budućnost.

Takođe, ispred opštine Lopare gostima se obratio Srećko Ilić, zamjenik načelnika opštine Lopare koji je naglasio da učenici kroz ovu manifestaciju uče o drugim kulturama i vjerama što je veoma važno za suživot na ovim prostorima.

Prilikom svog obraćanaja, Radoslav Ostojić, šef Kabineta načelnika opštine Ugljevik napomenuo je da učenici uče o različitostima nacionalnih manjina kao o bogatstvu BiH i da sa radošću pristupaju ovom takmičenju, a posebno je istakao da će opština Ugljevik uvijek podržavati ovakve događaje. 

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover prilikom svog obraćanja prisutnima i medijima pohvalio je sve učenike i nastavnike koji su radili na pripremi ovog takmičenja, te je nagalasio da je najbolje da se ovakva vrsta projekata radi upravo sa učenicima osnovnih škola, jer primjer pozitivne prakse svih osnovnih škola iz Semberije je ujedno i odličan rezultat da ovi učenici znaju više o svim nacionalnim manjinama nego pojedine same o sebi. Upravo zbog odlične pripremljenosti i pozitivnog efekta, ovaj isti projekat je prenešen na škole u Prijedoru i Prnjavoru koji trenutno obuhvata ukupno 39 osnovnih škola.


Ovogodišnjem takmičenju se odazvalo 13 osnovnih škola sa preko 80 učenika osmog razreda, gdje su zajedno sa svojim nastavnicima, pedagozima i direktorima pripremali predstavljanje po jedne nacionalne manjine i prema sljedećem redoslijedu:


MAKEDONCI JU OŠ „Dositej Obradović „Suvo Polje

CRNOGORCI JU OŠ „Petar Kočić“ Brodac

MAĐARI JU OŠ „Dositej Obradović“ Koraj

ALBANCI JU OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina

RUSINI JU OŠ „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina

ROMI JU OŠ „Stevan Nemanja“ Dragaljevac, 

JEVREJI JU OŠ „Meša Selimović“ Janja

RUMUNI JU OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina

NIJEMCI JU OŠ „Vuk Karadžić“ Zabrđe

POLJACI JU OŠ „Sveti Sava“ Crnjelovo

RUSI JU OŠ „Aleksa Šantić“ Ugljevik

SLOVENCI      JU OŠ “Sveti Sava“ Bijeljina

UKRAJINCI JU „Sveti Sava“ Lopare

Prema propozicijama takmičenja, tročlana komisija je pažljivo pratila realizaciju događaja, te nakon sabiranja svih dodijeljenih bodova, najbolje tri osnovne škole ovogodišnje takmičenja su: 

1. mjesto JU Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije“ – tema: Rusini

2. mjesto JU Osnovna škola „Meša Selimović“ Janja – tema: Jevreji

3. mjesto JU Osnovna škola „ Sveti Sava“ Crnjelovo – tema: Poljaci

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pomogao je organizaciju ovogodišnjeg takmičenja, a takođe nastaviće aktivnosti na promociji i saradnji sa ovim školama koje predstavljaju jedinstven primjer pozitivne prakse o učenju o nacionalnim manjinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Nastavljajući aktivnosti na proširenju ovog značajnog projekta i na druge osnovne škole u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, ovaj projekat je proširen i na dvije dodatne lokalne zajednice Prijedor i Prnjavor. 

Takođe, Savez nacionalnih manjina Republike Srpske upućuje zahvalnost i svim udruženjima nacionalnih manjina koja su se odazvala i za ovu priliku obezbjedila komplete narodnih nošnji nacionalnih manjina, a koje su upotpunile i scenske prezentacije učenika.

M. K.