Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Obilježen Svjetski dan Roma

08.04.2013.


Povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma – danas su tri najugroženije romske porodice dobile ključeve stambenih jedinica u romskoj kući na Veselom brijegu, dok je 14 najboljih učenika i studenata dobilo novčane nagrade od Centra za socijalni rad. Ključeve stanova i novčane nagrade, u Klubu Roma „Veseli brijeg“, uručila je savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Ljiljana Radovanović.
U izjavi novinarima, ona je rekla da su se romska udruženja usaglasila u vezi sa dodjelom stanova za socijalno najugroženije porodice.

„Riječ je o dva manja stana, u koje će se useliti očevi sa maloljetnom djecom, dok će u veći stan useliti majka sa četvoro djece. Kada su u pitanju novčane nagrade Centra za socijalni rad, po 100 KM su dobili učenici i studenti sa najboljim rezultatima u školovanju“ – istakla je Radovanovićeva.

Predsjednik Udruženja Roma „Veseli brijeg“, Adnan Šubert, rekao je da su Grad Banjaluka i nevladin sektor učinili mnogo kako bi bila pripremljena dokumentacija za navedene stambene jedinice.

„Pored tri porodice, koje smo danas stambeno zbrinuli, imamo još dvadesetak socijalno ugroženih romskih porodica i u narednom periodu ćemo sa našim partnerima morati da tražimo rješenje“ – istako je Šubert.

On je uputio čestitke povodom Svjetskog dana Roma i napomenuo da je trenutno njihov najveći problem u Banjaluci nezaposlenost.

„Socijalno i zdravstveno osiguranje, te druge olakšice uspjevamo da ostvarimo preko Centra za socijalni rad, ali niko od 350 banjalučkih Roma nije zaposlen i to je gorući problem“ – zaključio je Šubert.

U Klubu Roma na Veselom brijegu danas je održana i prigodna svečanost, a Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma.

Izvor: ASBL


(DG)