Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Đurđevdan u porodičnoj atmosferi

14.05.2012.


               Foto: Fokus

Banjolučki članovi Udruženja Roma "Veseli Brijeg" ove godine nisu imali tradicionalno veselje povodom svog najvećeg praznika Đurđevdana. Odlučili su da novcem namijenjenim u te svrhe podrže svoje maturante, osnovce i srednjoškolce.

- Ove godine imamo 15 srednjoškolaca, naši članovi koji pohađaju osme razrede pripremaju se za ekskurziju, a deveti razredi slave maturu. Svi članovi upravnog odbora Udruženja složili su se da trebamo njih podržati s obzirom na trenutnu krizu - rekla je potpredsjednica Udruženja, Šaha Ahmetović.

Đurđevdan, ili kako ga Romi zovu Ederlezi, ove godine je obilježen u kućnoj atmosferi a tim povodom organizovan je i turnir u malom fudbalu, pojasnila je Ahmetovićeva.

Pripreme za ovaj praznik počinju već početkom maja, a noć uoči Đurđevdana kuće se očiste i okite biljem i cvijećem koje je doneseno s obližnjih izvora.

- Ovim povodom donosi se izvorska voda u koju se potapaju jaja, cvijeće, pristiglo rastinje i grančice mlade vrbe koje, u slučaju da su izvori daleko od kuće, služe za đurđevdanski uranak i jutarnje kupanje i umivanje. Naravno, Romi koji su blizu rijeka, jezera i izvora izaći će na đurđevdanski uranak i obaviti ritual kupanja i umivanja. U narodu se vjeruje da se ovim činom odbacuju sve negativnosti koje su se desile u protekloj godini, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i sreće za sve - rekla je Ahmetovićeva.

Nakon obrednog kupanja i oblačenja najljepše odjeće i obuće koja se ima, običaj je da se priredi tradicionalno veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

Đurđevdan je praznik tokom kojeg Romi imaju priliku da pokažu dio svoje bogate kulture koja je uticala i na druge narode na ovim prostorima.

Za Rome Đurđevdan predstavlja najveći praznik jer se njegovim obilježavanjem slavi povratak proljeća.

Uz sve navedeno, obredi ovog praznika uključuju i kupanje u vodi sa cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede jagnjeće meso. Kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Fokus