Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Sva romska djeca u školskim klupama

30.09.2011.


Gradiška je vodeća opština u BiH po rješevanju problema nacionalnih manjina, pogotovo romske populacije, ocijenjeno je na nedavnoj sjednici Skupštine opštine.

- Mi smo jedina opština u BiH u kojoj su sva romska djeca obuhvaćena školovanjem, mnogi Romi rade u komunalnim i privatnim preduzećima, a uspješno smo regulisali i zdravstvenu zaštitu. Preostaje nam da još riješimo stambeni problem dvije romske porodice, što ćemo brzo realizovati - rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Branko Bjelovuk. On je istakao da će se i dalje raditi na poboljšanju života Roma i ostalih nacionalnih manjina u Gradišci, i najavio da će mjesto masovne grobnice u kojoj su tijela Roma koje su ubili fašisti u Drugom svjetskom ratu biti ispitano i korektno obilježeno.

Predsjednik Udruženja Roma u Gradišci, Saša Mašić, rekao je da bi u cilju privlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU saradnja s lokalnom vlašću mogla biti unaprijeđena.

- Nastojimo da zahvatimo što manje sredstava iz opštinskog budžeta, odnosno da maksimalno koristimo pretpristupne fondove. Želimo da još više poboljšamo zapošljavanje Roma, a pokrenuli smo inicijativu i za obilježavanje masovne grobnice u koju su pokopani Romi stradali od fašista - rekao je Mašić obraćajući se odbornicima SO Gradiška.

Romi su najbronija nacionalna manjina u Gradišci. Centar za socijalni rad popisao je 130 romskih domaćinstava s ukupno 410 članova.

Osim u Gradišci rejšavanju problema Roma posvećene su i druge opštine u banjolučkom regionu. Najbolji odnos u tome vidi se u realizaciji akcionog plana obrazovanja, jer danas većinom u svim opštinama sva romska djeca pohađaju nastavu i primaju simbolične stimulacije za to.

Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru, s ponosom ističe da sva romska djeca u ovoj opštini pohađaju nastavu. Njih 110 obuhvaćeno je osnovnim školovanjem, 15 ih pohađa srednju školu a imaju i jednog studenta.

- Sve knjige dobili smo besplatno, a učenici koji idu u srednju školu primaju i po 60 maraka stipendije. Sredstva su obezbijeđena zahvaljujući Opštini Prijedor - kazao je Salešević.

Da za Prijedorom nimalo ne zaostaje ni Prnjavor govori podatak da svi učenici takođe imaju besplatne udžbenike, novac za topli obrok, naknadu za putni trošak ukoliko su nastanjeni dalje od četiri kilometra od škole, jednom godišnje po 50 maraka za odjeću a srednjoškolci primaju i po 80 maraka stipendije.

- Sva naša djeca pohađaju nastavu. Udžbenike i novac u iznosu od 50 maraka jednom godišnje obezbijedila je opština, naknadu za topli obrok Centar za socijalni rad, resorno ministarstvo je obezbijedilo putne troškove a Udruženje Roma u Prnjavoru izborilo se za stipendije od po 80 maraka za srednjoškolce - rekao je Nenad Mirković, predsjednik Udruženja Roma Prnjavor.

 

Vest je preuzeta sa sajta www.fokus.ba

 


(Fokus)