Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Članovi prijedorske "Češke besede" boravili u Pragu

29.10.2009.


Na poziv Senata Češke Republike i praškog udruženja "Sedm paprski", članovi hora prijedorske "Češke besede" su od 15. do 20. septembra, sudjelovali na "Trećem međunarodnom krajinskom festivalu" u Pragu. Poziv je prihvaćen tokom Festivala "Zlatna vila" u Prijedoru, gdje su nastupili i članovi hora iz Češke.

   

Sa njima, nakon što su boravili u domovima ovdašnjih čeha i izleta na Mrakovicu, uspostavljeno  je trajno prijateljstvo, poslije čega je uslijedio o poziv na učešće na ovom renomiranom festivalu na kojem se predstavilo 560 učesnika iz Poljske, Slovačke, Rumunije, SAD, Srbije, Hrvatske, Ukrajine, Njemačke, Rusije i BiH.

 

Česi iz Prijedora su bili prvo udruženje iz BiH koje je nastupilo na ovako zbačajnom festivalu, što je bila dobra prilika za uspostavljanje novih kontakata i poznanstava, ali i razgledavanje glavnog grada Češke u kojem, kako ističu, ima šta da se vidi. Prijedorsko Udruženje Čeha "Češka beseda" je dobilo i priznanje organizatora, a učesnicima Festivala prikazalo je i film o životu i radu Čeha u Prijedoru.