Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

"Češka beseda" Udruženje Čeha grada Banjaluka obilježava jubilej

13.11.2011.


"Česka beseda" Udruženje Čeha grada Banjaluka završava obilježavanje jubileja Petnaestu godišnjicu šestog obnavljanja rada i 133. godišnjicu doseljavanja Čeha na ove prostore. Tim povodom su organizovane tri izložbe :

  • 5. septembra u Klubu nacionalnih manjina postavljena je izložba likovnog stvaralaštva članica Anice Šrajer Đurđević i Dragojle Popović. Izložba je bila 7 dana.
  • 3. oktobra postavljena je izložba "5. posjeta matičnoj zemlji" u Klubu nacionalnih manjina i trajala je 4 dana.
  • U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora 8. novembra otvorena je izložba "Graciozne a bespomoćne" koja će trajati do 30. novembra.

_________________________________________________________________________

Izložba "Graciozne a bespomoćne" tematski prikazuje 38 fotografija interesantih arhitektonskih zdanja i spomenika u Češkoj republici, izgrađenih u vrijeme 19. i 20.vijeka, a  koji su, na žalost, jako oštećeni i devastirani. Izložba želi upozoriti na neprocjenjivu vrijednost takvih zdanja i na taj način doprinijeti njihovoj obnovi. Izložba je bila do sada uspješno postaljena širom svijeta: Beč, Njujork, Dablin, Budimpešta, Štokholm, Rim, Tokio, Bratislava, Dresden, a i u većim gradovima Bosne i Hercegovine – Bihać, Tuzla, Zenica, Gračanica, Prijedor, Mostar, Sarajevo.

O izložbi je govorio ambasadoor ČR NJ.E. pan Tomaš Sunyog a otvorio ju je dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci, prof. dr. Milenko Stanković.

Izložbu obezbjeđuje Češka ambasada u BiH uz pomoć:
Vodni Zdroje, CZ Loko, Geo Test Brno, Pro.med CS Praha, MIMS, FEDEH.


 


("Češka beseda" Udruženje Čeha Banjaluka)
(Banski dvor)

D. Grujić