Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Vokalna grupa »Kresnice« u Gradskom pozorištu »Jazavac« na poziv Udruženja »Triglav«

27.02.2011.

U sklopu proslave Prešernovih dana u Banjoj Luci, dana 25.2.2011.godine Ženska vokalna grupa »Kresnice« iz Gorice pri Slivnici u Sloveniji gostovala je u Gradskom pozorištu »Jazavac« na poziv Udruženja »Triglav«.


Pred velikim brojem posjetilaca, izveli su dramsko-muzičku predstavu »Povodni mož«. U "Kresnicama" je takođe nastupala i naša učiteljica slovenačkog jezika iz Slovenije Valentina Gradič.

»Povodni mož« je jedna od najpoznatijih Prešernovih pjesama. Urška je lijepa ljubljanska djevojka koja u nedjelju popodne odlazi na ples. Veoma je ohola i izbirljiva prilikom odabira partnera za ples, te veliki broj njihovih molbi odbija. Naposljetku, za susjednim stolom ugleda mladića koji joj se dopadne. Mladić joj priđe i pozove je na ples. Plešu strasno, »kao da ih vihor nosi«, ali tada nastane nevrijeme. Tada je mladić, koji se pokazao kao ništa drugo nego vodeni čovjek, odvodi u valove Ljubljanice i Uršku više niko nije vidio.

Predstava koju čini kombinacija glume i pjesme pobudila je zanimanje velikog broja naših članova svih generacija, a pridružio nam se i konzul Aladar Belec sa suprugom. Tokom izvedbe su se ponekad čuli tihi glasovi baka koje su svojim unucima objašnjavale šta se dešava u predstavi.