Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Obilježavanje svjetskog dana jezika

21.02.2011.


Česki jezik u Republici Srpskoj nije izumro. Od Jana Husa, kad su sa Karlovog univerziteta izbacili njemački jezik, i uveli češki, do danas se ljubomorno čuva češki jezik širom svijeta, pa i u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci.

"Česka beseda" udruženje Čeha grada Banjaluka organizovala je 11 kurseva češkog jezika koje je pohađalo 125 polaznika. Na Univerzitetu u Banjaluci, kao drugi strani jezik već petu školsku godinu, uči se češki jezik, što  omogućava da više od stotinu sugrađana Banjaluke i RS dobije češku sipendiju i studira na češkim univerzitetima.

Na 30 studija češkog jezika u organizaciji Karlovog univerziteta preko ljeta je išlo više od 40 Čeha iz udruženja u Banjaluci, Prijedoru, Prnjavoru i Novoj Vesi. Povodom 4 posjete matičnoj zemlji putnici su imali priliku da nauče češki jezik, onoliko koliko im treba za konverzaciju sa Česima u Češkoj, a članovi "Češke besede" su redovno nastupali na večerima posvećenim Danu evropskih jezika u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS sa češkim jezikom.

Češki jezik u porodicama se koristi koliko je potrebno, da se ne zaboravi. Mješoviti brakovi nisu ni najmanja smetnja za to.