Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Savjetovanje „Mladi u transnacionalnim povezivanjima: primjer slovenačkih iseljenika u BiH“

30.11.2016.


Udruženje Slovenaca »Triglav« Banja Luka je, u saradnji sa Društvom za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto i Institutom za slovenačko iseljeništvo i migracije ZRC SAZU, organizovalo savjetovanje za mlade. Tema savjetovanja, koje je bilo održano 19.11.2016.godine, je bila »Mladi u transnacionalnim povezivanjima: primjer slovenačkih iseljenika u BiH«. Ovo savjetovanje je, zapravo, bilo nastavak odlično organizovanog savjetovanja koje je bilo održano u junu 2016. godine u Novom mestu. 


U prvom dijelu programa koji je vodila Suzana Krvavica iz Gimnazije Novo mesto, prisutnima su se obratili Aljaž Zupan, zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH, Branka Bukovec iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto, Marina Lukšič-Hacin iz Instituta za slovenačko iseljeništvo i migracije ZRC SAZU, Marjan Cukrov iz Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu i Andrej Šter iz Ministarstva za vanjske poslove Republike Slovenije. Svi gosti su naglasili važnost uključivanja mladih u udruženja, očuvanja veze sa Slovenijom te uzimanja u obzir novih vidova komunikacije, interesovanja i aktivnosti mladih. G. Cukrov je posebno naglasio organizovanje učenja slovenačkog jezika, pri čemu se više može saznati i o stipendijama, školovanju u Sloveniji, ali i očuvati veza sa Slovenijom, te unaprijediti znanje slovenačkog jezika kroz razne aktivnosti. 
 

U drugom dijelu savjetovanja, kao goste smo imali mlade članove Udruženja »Triglav« (Maja Tomašević, Nikolina Čenić i Jovana Dimitrijević) koji su trenutno u Sloveniji na školovanju. Član Udruženja Triglav Nikola Kunjadić i gost iz Crne Gore Čedo Velašević su pričali o svojim iskustvima o Evropskom volonterskom servisu, te o mogućnostima mobilnosti mladih. Tri mlade članice su iz svoje perspektive govorile o značaju učenja slovenačkog jezika u matičnom udruženju, koje služi kao dobra osnova za razumijevanje tokom razmjene učenika koje udruženje organizuje, kao i za naprednije kurseve, te školovanje u Sloveniji. 

U toku savjetovanja se razvila odlična diskusija, u kojoj su učestvovali i predstavnici ostalih slovenačkih udruženja u BiH. Razmijenile su se ideje o aktivnijem angažmanu mladih, načinima povezivanja sa osnovnim i srednjim školama u Sloveniji u svrhu razmjene učenika i saradnji između slovenačkih udruženja u BiH.
 
Ana Marjanović