Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Predstavljen prvi broj časopisa "Amaro Drom"

17.06.2012.


U Banjoj Luci je promovisan prvi broj časopisa 'Amaro drom' koji je realizovan u okviru projekta Be R.O.M.A.L.E.N. koji su pokrenule Medijske inicijative u saradnji sa Savezom NVO Roma Republike Srpske. Cilj projekta je putem komunikacionih djelatnosti rušenje predrasuda većinske zajednice prema Romima i socijalno uključenje romske populacije u društvene tokove u BiH.

Medijima su se obratili direktor Medijskih inicijativa Radenko Udovičić, urednica časopisa Branka Mrkić Radević, Facebook i web urednica Nejra Plasto i jedna od učesnica edukativnih seminara Jasmina Zukanović.

Direktor Medijskih  inicijativa Radenko Udovičić, rekao je da ovaj projekat ima trostruki značaj zbog edukacije, produkcije i komunikacije  kojom se romska udruženja nastoje međusobno povezati i obratiti javnosti i institucijama vlasti povodom rješavanja njihovog socijalnog položaja. U ostvarivanju ovog cilja do sada su realizovane dvije edukacija na osnovu kojih je nastao prvi broj ovog časopisa.

Urednica časopisa, Branka Mrkić–Radević naglasila je da je časopis autorski rad mladih romskih predstavnika koji do sada nisu imali iskustva sa novinarstvom.

“Ovo je prvo izdanje časopisa “Amaro Drom” i u njemu su zastupljene teme vezane za romsku zajednicu. Svi tekstovi koji su ovdje napisani su autorski, i mi smo prezadovoljni kako ovo prvo izdanje izgleda. Na cjelokupnom projektu pokretanja časopisa radili su mladi ljudi, koji su ovim putem stekli neka nova znanja iz oblasti medija”, istakla je Mrkić Radević.

Nejra Plasto, web urednica, je rekla da je velika vrijednost projekta interakcija aktivnosti projekta sa društvenim mrežama. Većina saradnika na projektu su korisnici Facebook-a tako da su ovu mrežu počeli koristtiti i za razmjenu i distribuciju informacija.

Jasmina Zukanović, jedna od polaznica edukacija, rekla je da je u ovom projektu po prvi put imala priliku da piše vijesti, te da njeni radovi budu objavljeni u jednom časopisu.

Časopis je dostupan i u e-kopiji na stranici www.amarodrom.ba

Projekat podržava Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

(Amaro Drom)