Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Ekskurzija za pamćenje: Srednjoškolci iz Kneževa posjetili Ambasadu Makedonije u BiH

17.04.2012.


Odeljenje četvrtog razreda poslovno-pravnih tehničara Srednje škole „Jovan Dučić“ iz Kneževa nedavno je imalo stručnu posjetu Ambasadi Makedonije u Sarajevu. Putovanje je predvodila direktorka škole i istaknuta članica Udruženja Makedonaca RS, Vesna Temelkoska Vuković.

- Na čelu parade bila je i naša profesorka Zinajeta Memić, a na putu do Sarajeva svratili smo na neka prelijepa i poznata mjesta. Naše prvo odredište bio je Memorijalni muzej – rodna kuća Ive Andrića u Travniku. S velikom pažnjom smo saslušali predavanje o našem nobelovcu. Bili smo oduševljeni brojnim starinama koje se nalaze u kući. Sljedeća destinacija bile su čuvene travničke Plave vode. Tu smo uzeli kratak predah i uživali u čarima prirode uz tihi žubor vode. U Travniku smo još posjetili kafić „Dani“ i etno selo Čardaci – opisuje put učenica Sena Milisavić.

Po dolasku u Sarajevo, uz Makedonsku ambasadu posjetili su vrelo rijeke Bosne i Baščaršiju.

- Na Vrelu Bosne smo prošetali, slikali se i uživali posmatrajući razne ptice koje se tu nalaze. Potom smo stigli na Baščaršiju gdje smo prvo posjetili pravoslavni hram Svetog arhangela Mihaila i Gavrila. U ovoj prelijepoj crkvi nalaze se mošti nekoliko svetaca, odnosno ruka svete Tekle, mošti svetog Jakova Persijanca, Trifuna, Marine i Pantelejmona. Na spratu crkve nalazi se sanduk s moštima Mladenca – nepropadljivo tijelo bebe.

Nakon obilaska hrama prošetali smo Baščaršijom. Bez daha su nas ostavili šareni štandovi i brojni kafići uređeni na starinski način. Tu se nalazi i čuvena sarajevska česma Sebilj koju nadlijeću jata golubova – priča učenica Sena.

Vesele učenike ubrzo je primio ambasador Rami Redžepi koji im je, strpljivo i sa zadovoljstvom, objasnio ciljeve i funkcije ambasade. Objasnio im je koja je razlika između ambasade i konzulata.

- Konzulat ne učestvuje u politici nego samo pruža usluge građanima. U znak zahvalnosti što nas je primio naučili smo i postavili par pitanja na makedonskom: „Kakvi se planovite na ambasadata na Republika Makedonija dodeka ste na dolžnost kako ambasador vo Bosna i Hercegovina?“ Odgovorio nam je da je Makedonija u svim aspektima života spremna na saradnju sa građanima i vlastima BiH. Da su spremni da učestvuju na brojnim takmičenjima i manifestacijama u BiH na koje su pozvani. Za kraj smo se uslikali sa ambasadorom i pozdravili uz želje da se ponovo sretnemo – kazala je učenica Milisavić.

Fokus