Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Novogodišnje druženje Roma

20.12.2011.


Uz zvuke muzike i pjesme, banjolučki Romi organizovali su novogodišnje druženje kojem je prisustvovalo nekoliko desetina članova romskih udruženja s područja Banje Luke, kao i brojne zvanice.

Šaha Ahmetović, predsjednica udruženja Roma "Veseli brijeg", napomenula je da je protekla godina  bila veoma uspješna, jer je 12 porodica stambeno zbrinuto, povećan je broj školovane djece, a sva djeca rođena u ovoj godini su upisana u matične knjige.
- Velika je stvar sagraditi sedam novih kuća i pet adaptirati. Zahvaljujući Adminitrativnoj službi Grada Banja Luka potrudili smo se da Romima učinimo život lakšim i kvalitetnijim. Zaposlen je jedan visokoobrazovani Rom, koji radi pri Ministarstvu civilnih poslova BiH. I u narednoj godini nastavljamo istim tempom - kaže Ahmetovićeva.

Predsjednik Udruženja "Romsko srce", Mensud Mujkić, napomenuo je da je ovo prilika da se Romi druže i razmijene iskustva i dogovore kako dalje. Naredne godine  biće mnogo posla.
- Imamo problema s romskim grobljem na Veselom brijegu i moramo to riješiti naredne godine. Takođe, moramo nastaviti sda obrazujemo djecu, jer su ona budućnost - rekao je Mujkić.

Adnan Šubert je jedan od četiri visokoobrazovana Roma koji je ove godine našao posao u okviru projekta "Euro-Rom".
- Radim na poslovima koordinatora za Rome za RS pri Ministarstvu civilnih poslova BiH. U narednom periodu koordinisaću između svih udruženja Roma u RS kako bi se poboljšao status ove populacije. Inače, stanje Roma u RS je mnogo bolje u odnosu na FBiH - kazao je Šubert.

Gost Udruženja Roma bio je i predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS, Stevo Havreljuk, koji je pozitivno ocijenio prošlu godinu po dinamici rješavanja romskog pitanja.
- Romi su najbrojinija nacionalna manjina u RS i mora se priznati da se na rješavanju njihovog problema najviše uradilo. Pohvalio bih i njihov angažman, jer samo zajedno se može uraditi mnogo toga i nadam se da će tako biti i naredne godine - rekao je Havreljuk.

U zabavnom dijelu večeri nastupili su članovi KUD "Veseli brijeg", koji su odigrali nekoliko kola, a bilo je i recitacija kao i pjesme.

 

Fokus