Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Udruženje Crnogoraca "VUK MIĆUNOVIĆ" u Trebinju na mukama zbog finansija

20.11.2011.


Jedno od najstarijih udruženja nacionalnih manjina u Trebinju jeste Udruženje Crnogaraca "Vuk Mićunović", koje postoji skoro punih 20 godina. U četiri podružnice, koje djeluju u opštinama Bileća, Gacko, Foča i Čajniče, okupljeno je oko 3.000 članova koji čuvaju izvornu tradiciju i običaje, ističe predsjednik Udruženja, Neđeljko Tomašević.

Prema njegovim riječima, Udruženje i njegovi članovi susreću se s brojnim problemima u svom radu, među kojima je najveći nedostatak finansijskih sredstava.

- Po zakonu iz 2004. godine sljeduje nam dio sredstava iz budžeta, ali od Opštine Trebinje još ništa nismo dobili. Udruženja nacionalnih manjina djeluju u 15 opština i u svima su riješene kancelarije za rad i budžetsko finansiranje, samo kod nas to nije slučaj. Ovaj problem nastao je isključivo zbog određenih stranačkih nesuglasica - istakao je Tomašević.

On je najavio da će do kraja godine zahtijevati izmjene u izbornom zakonu, gdje će tražiti da odbornike za nacionalne manjine ne mogu predlagati političke partije, već udruženja nacionalnih manjina.

Od dobrih stvari koje se dešavaju u ovom udruženju, Tomašević ističe da imaju veoma dobru saradnju s maticom Crnom Gorom.

- Mi kontinuirano radimo sa našom domovinom. Tamo je usvojena strategija za dijasporu "Plan 2011-2014", koja ulazi u realizaciju. Po tome će Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore raditi sa svojom dijasporom na cijeloj kugli zemaljskoj. Predviđeno je da do Nove godine bude donijet i zakon o dijaspori, s obzirom na to da je već urađen akcioni plan i strategija - rekao je Tomašević.

Kulturnu manifestaciju koju je Udruženje "Vuk Mićunović" imalo u planu da organizuje kako bi nastupima prikazali dio tradicije i običaja, još nisu održali zbog problema s finansijama.

- Prošle godine mogli smo to uraditi, sad ako ne sakupimo sredstva od 5.000 maraka, odložićemo to za proljeće. Do kraja decembra preostalo nam je da održimo još jednu godišnju skupštinu, gdje bi sumirali rezultate i vidjeli šta je od planiranog urađeno u ovoj godini - kazao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, u sistemskom rješavanju problema u pomoć im je priskočila i matična ambasada iz Sarajeva. U nekoliko navrata dosad ih je posjetio ambasador, Dragan Đurović, kome su podnijeli depešu o aktuelnom stanju.

 

(Fokus)