Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Proslava Martinovanja u Banjoj Luci

25.11.2011.


Dana 19.11.2011. godine Udruženje Slovenaca RS „Triglav“ proslavilo je dan kada se mošt pretvori u vino – tradicionalno Martinovanje.

Sergij Pelhan iz Slovenačke iseljeničke matice govorio je da se mlado vino po starom slovenačkom običaju mora krstiti i da se to zajedno sa prijateljima, u čast sv. Martina, mora proslaviti.

U sali preduzeća smo se taj dan družili i veselili sa mnogim sunarodnicima iz Banje Luke, Prijedora, Sarajeva i Beograda, te eminentnim predstavnicima Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu. Sa nama su bili predstavnici Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu – Tadej Bojnec, Suzana Martinez i Polonca Flego, Slovenačke iseljeničke matice – predsjednik Sergij Pelhan i sekretar Janez Rogelj, Gradske uprave Banje Luke – zamjenica gradonačelnika Jasna Brkić i potpredsjednik Skupštine grada Zdravko Josipović, kao i naši dragi gosti iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto predvođeni Brankom Bukovec. Uz nas su bili i naši sponzori, koji su i ovaj put omogućili da proslava bude uspješna.

Kratak program su pripremili naši najmlađi članovi, učenici dopunske nastave slovenačkog jezika. Pjesmom i veselom polkom su zajedno sa muzičkom grupom iz Novog mesta sve prisutne uveli u veseo početak slavlja.

Martinovanje je praznik vinogradara i vina. O vinu, većina nas, ne zna mnogo. Zato smo pozvali enologa Barbaru Pribožič koja nam je govorila o tome kako prepoznati i ocijeniti kvalitetno vino. Mnogo zaboravljenog smo se prisjetili a mnogo novoga o vinu naučili. Čekala nas je još glavna ceremonija – krštenje vina. Bez kumova i Sv. Martina iz Novog mesta slavlje ne bi bilo potpuno, pa smo se na taj način od mošta pozdravili a uz vino nastavili druženje.

>>galerija<<