“ČEŠKA BESEDA”

Okupljanje Čeha i potomaka Čeha Banjaluke počelo je 1997. godine, da bi se, nakon priključenja i Čeha Prijedora, Macina Brda kod Prnjavora i Nove Vesi kod Srpca dana 25. aprila 1998. godine u vijećnici Banskog dvora u Banjaluci održala osnivačka skupština “Češke besede” udruženja Čeha Republike Srpske sa sekcijama u Banjaluci, Macinu Brdu Prijedoru i Novoj Vesi.

Tako organizaciono ustrojstvo je trajalo do 2004. godine, kad se banjalučka sekcija transformisala u samostalno udruženje pod nazivom “Češka beseda - udruženje Čeha grada Banjaluka”. Pod tim nazivom i danas djeluje. Ostale sekcije su to isto učinile 2005. godine. Banjalučko udruženje je registrovano kao udruženje građana kod Osnovnog suda Banjaluka pod brojem F-1-89/04. dana 14.04.2004. godine.

Broj članova u Banjaluci dostigao je cifru od 207. Taj broj varira s obzirom da mnogi članovi napuštaju Banjaluku, neki umiru, ali se brojnost puno ne mijenja jer se učlanjuju novi Česi, ali i pripadnici konstitutivnih naroda kojima je omogućeno članstvo u udruženju.

ČEŠKA REPUBLIKA

Češki narod je imao burnu prošlost, ali je sačuvao svoj nacionalni identitet i slovenski duh iako je bio pod stalnim pritiskom neslovenskih, ali i slovenskih naroda.

Seoba iz prve postojbine krenula je već u petom vijeku i trajala je punih 200 godina. Naselili su se u centralnoj Evropi na obalama Vltave i Labe.

Poznatiji i uspješniji period kreće od 9. vijeka u eri početka kršćanstva koja su počeli širiti braća Ćirilo i Metodije na staroslovenskom jeziku i uvoditi pismo glagoljicu.To je vrijeme rođenja Praga, kao glavnog grada jedne države koja se samostalno formirala. Češki kralj Pžemisl podigao je utvrđenje na obalama Vltave, na prostoru današnjeg Praga i nazvao g Višegrad. I danas se on uzdiže iznad Vltave. Najuspješniji period prošlosti češke države bio je za vrijeme vladavine kralja Karla IV koji je krunisan u Rimu i imenovan za vladara Češke i velikog dijela Poljske i Njemačke, kao i vođu zapadnog kršćanstva Za vrijeme njegove vladavine Češka dpživljava najveći preporod i biva raskršće između istoka i zapada, sjevera i juga Evrope. Godine 1348. osniva Univerzitet, jedan od tri tada postojeća univerziteta. On se i danas naziva “Karlov univerzitet”. Donio je niz reformi koje su doprinijele procvatu glavnog grada, ali i cijele Češke.

Češka republika se nalazi u centralnom dijelu Evrope i sa Poljskom je najzapadnija slovenska zemlja. Ima 10.300.000 stanovnika sa tendencijom smanjivanja broja stanovnika, tako da se danas rađa upola manje Čeha nego prije 20 godina. Prosječni vijek života je 78,5 godina za žene i 72,2 godine za muškarce. Nezaposlenih je vrlo malo, tako da se već osjeća nedostatak radne snage. Glavni grad je Prag (izvorno Praha) koji ima 1.200.000 stanovnika, i svaki deseti Čeh živi u Pragu. Ostali poznatiji gradovi su Brno, Ostrava, Hradec Kralove Plzenj, Karlove Vary, Liberec, Češke Budejovice i drugi.

Češka republika je članica Evropske unije i ima udruženja Čeha u više od 40 zemalja širom svijeta, najviše u SAD, Kanadi, Austriji i nizu drugih zemalja. Posebno je poznata po proizvodnji automobila “Škoda”, “Tatra”, piva ( najveće pivopije u svijetu ), filmskoj in ( više dobitnika “Oskara” ), sistemu obrazovanja, književnosti, muzici, industriji (nekad najrazvijenija industrija u svijetu ).

 

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

Česi su prilično druželjubiv narod, vesele su naravi ijedna od glavnih aktivnosti je druženje članova ( prvi ponedjeljak u mjesecu ) a najčešće se na druženjima pridružuju Mađari, Slovaci, Poljaci.

Organizovano je šest kurseva češkog jezika za više od stotinu polaznika. Sad bi na Filozovskom fakultetu u Banjaluci trebalo da se uvede nastavni predmet češki jezik, što bi omogućilo većem broju studenata, sa ovog područja, da mogu studirati u Češkoj koja redovno nudi mogućnost studija na češkim fakultetima.

Kulturne aktivnosti su, u prvom redu, usmjerene na čuvanje uspomene na Čehe koji su živjeli i stvarali u Banjaluci, a to su Jaroslav Koleška ( poezija), Jaroslav Plecitv ( muzika), .Tan Beran ( film i književnost) Marijan Beneš ( boks, poezija i muzika ). Njima se posvećuju posebni susreti kojima prisustvuju i predstavnici ostalih nacionalnih manjina i konstitutivnih naroda.Postavljeno je 6 izložbi : “Praha evropski grad kulture”, “Češka republika između dva milenija”, “Banjalučki Česi, građani dvije domovine”, “Tamo su nam korijeni” likovna djela članova “Češke besede”, “Češki filmski plakat” i sada “Kubizam u češkoj arhitekturi”. Organizovano je niz filmskih projekcija pod nazivom “Tamo su nam korijeni” kojim su prikazane ljepote matične zemlje. Formiranje ženski kvartet pod nazivom “Banjalučke krajanke” koje njeguju češke pjesme. Organizuju se dramske predstave i niz drugih kulturnih aktivnosti. Treba naglasiti da udruženje ima bogat fond knjiga, video. CD i audiokaseta na češkom jeziku, daje naraspolaganju niz časopisa na češkom jeziku i da po pitanju suradnje sa kulturnim institucijama Banjaluke nema problema.

Posebna pažnja se posvećuje saradnji sa Česima iz okruženja. Na inicijativu Čeha Banjaluke povezana su udruženja Čeha Beograda, Zagreba i Banjaluke i već je u pripremi Treći susret prijateljstva koji će se održati u Beogradu. Dva susreta su organizovana u Banjaluci. Inače posebna saradnja je sa Česima Daruvarskog Brestova i Slavonskog Broda u Hrvatskoj.

Medijsko predstavljanje je na zavidnoj visini. Već je u pripremi 26. broj vlastitog biltena “Banjalučki krajani” , uređuje se bilten “Riječ nacionalnih manjina” RS, postoje emisije srijedom u jutarnjem programu i svake druge subote od 18.35 časova na Televiziji RS u trajanju od 30 minuta pod nazivom “Bono homo” za nacionmalne manjine u kojima najznačajnije mjesto zauzimaju Česi svojim brojnim aktivnostima, na radio “Uno” postojala je stalna emisija na domaćem i češkom jeziku prve nedjelje u mjesecu. Štampa redovno izvještava o kulturnim i drugim aktivnostima.

Treći susret prijateljstva u Beogradu

Beograd je 10. i 11 .juna bio domaćin Trećeg susreta prijateljstva kojem su prisustvovale delegacije “Češke besede” Zagreba na čelu sa predsjednikom Zlatkom Šoupekom, “Češke besede” Banjaluka na čelu sa predsjednikom Vladimirom Blaha, Udruženjem Slovaka “Janošik” iz Banjaluke na čelu sa predsjednicom Janette Stajčićovom i domaćinima “Društvom prijateljstva Jugoslovena, Čeha i Slovaka”.

Cilj susreta prijateljstva je da poveže pokidane prijateljske veze i uspostavi nove u novonastalim državama u kojima živi najviše Čeha i Slovaka, a to su Banjaluka u Bosni i Hercegovini, Zagrebu u Hrvatskoj i Beogradu u Srbiji. Na susretima se sastaju stari prijatelji i upoznaju novi, saznaje se više o radu udruženja, druži se, pjeva, igra, a domaćin upoznaje goste sa prošlošću, sadašnjošću i planovima za budućnost svoga grada i države.

Beograđani su bili izvanredni domaćini i nakon dvodnevnog susreta svi su bili oduševljeni sa onim što su čuli i vidjeli, a posebno što su stekli nove prijatelje.

Domaćini su goste dočekali na ulazu u Beograd i proveli po Novom Beogradu koji su neki članovi druženja svojevremeno gradili na omladinskoj radnoj akciji i sada imali priliku da vide staje sve izgrađeno na nekadašnjoj pustari. Poseban ugođaj je bio na prijemu kod Ambasadora Češke republike gospodina Ivana Jestfaba. Ambasada je impozantna ijedna od najljepših ambasada Češke republike u svijetu. Domaćin je goste upoznao sa istorijatom ove Ambasade, predivnim namještajem, a posebno je ugođaj nadopunio muzički program. Veče su gosti proveli uz neizbježno pivo u poznatoj Skadarliji. Nedjeljno prije podne je proteklo u obilasku Kalemegdana i detaljnom opisu istorije Beograda od strane domaćina, Stevana Grozdanića.

Rastanak je bio uz ručak u hotelu “Rojal” gdje su odsjeli gosti susreta. Taj rastanak je protekao u razmjeni poklona, prigodnim govorima, pjesmom čak i igrom. Pjesma slovačka, češka i onih sa područja bivšeg jugoslovenskog podneblja. Lijepo je bilo čuti te pjesme koje su svi zajedno pjevali.Na polasku učesnici su posjetili hram sv. Save koji je završnoj fazi izgradnje i jedna je od najvećih pravoslavnih bogomolja.

Kraj susreta je završen riječima “ DOVIĐENJA DO ČETVRTOG SUSRETA U BANJALUCI”. Banjalučki Česi, inicijatori ovih susreta, bili su domaćini 1. i 2. susreta a za naredni će pripremiti Sporazum o saradnji Jugoslovena, Čeha i Slovaka Banjaluke, Beograda Zagreba.

ČLANSTVO U UDRUŽENJU

Članom “Češke besede” udruženja Čeha grada Banjaluka mogu biti Česi, potomci Čeha, članovi njihovih porodica i svi ostali sugrađani, bez obzira na nacionalnost, ukoliko žele da se uključe u aktivnosti Čeha, pridržavaju se odredbi Statuta i čuvaju ugled udruženja i članova udruženja.

Ako neko želi da se uključi u rad Čeha može innformacije dobiti u Klubu nacionalnih manjina u Banjaluci u ulici Cara Lazara broj 20 u Mejdanu (danas je naziv Obilićevo ) ili na jedan od telefona za kontakte.

Kontakt

prof. Vladimir Blaha , predsjednik
+387 51 219-687 (stan) ili
+387 65 913-633

dipl. ing. Stanislav Mann , podpredsjednik
+387 51 303-777 (rad )

Maženka Andulajević,
član Upravnog odbora “Češke besede” Banjaluka za saradnju :
+387 51 308-340 ili
+387 65 258-063.

Mira Bagarić
blagajnik i zadužena za učlanjenje
+387 51 464-346

Od 09.00 do 12.00 časova za informacije je na raspolaganju telefon (faks) Kluba nacionalnih manjina broj +387 51 458-422.